Bilimsel makale için dergi seçimi nasıl yapılır?
Bilimsel makalenizi yazdınız, yazmaya başladınız ya da başlayacaksınız. Ancak hangi bilimsel dergiye gönderme konusunda kararsızsınız. Bu noktada bilimsel makale için dergi seçiminizi çeşitli yollarla yapabilirisiniz;
- Atıfta bulunduğunuz bilimsel yayınların yayınlandığı dergileri tek tek inceleyebilirsiniz.
- Dergilerden gönderilen özel sayılar (special issue) tekliflerini değerlendirebilirsiniz.
- Daha önce yayınlanmış makaleniz varsa konu bakımından uygun olan dergiyi seçip gönderebilirsiniz.
Ancak bu yöntemler bilimsel makale için dergi seçimini zorlaştırmaktadır. Bu iş için hem zaman harcamak zorunda kalırsınız (3. madde dışında) hem de gerçekten bilimsel makalenizi doğru dergiye gönderip göndermediğinizden emin olamayabilirsiniz.
Bilimsel makale için dergi seçimi, bilimsel makalenizin kabulü için oldukça önemlidir. Çünkü bilimsel makalenizin konusu derginin kapsamı (scope) dışında ise zaten hakem incelemesine geçemeden reddedilecektir.
Bilimsel makale için dergi seçimi nasıl yapılır?
Bilimsel makaleniz için yapacağınız dergi seçiminde çeşitli yöntemler bulunmakla birlikte hem doğru dergi seçimi yapmak hem de işinizi kolaylaştırmak için aşağıdaki yöntemlerden birini deneyebilirsiniz.
Manuscript Matcher
Bilimsel makale için dergi seçiminde kullanabileceğiniz “Manuscript Matcher” bir internet uygulamasıdır.
Hem zamandan tasarruf etmek hem de doğru bilimsel dergiye ulaşabilmek adına bilimsel makalenizin kabul edilme olasılığının en yüksek olduğu dergileri bulmak için Web of Science Core Collection‘daki on milyonlarca alıntı bağlantısının analizine dayalı olarak Manuscript Matcher‘ı kullanabilirsiniz.
Manuscript Matcher ile, Master Journal List‘teki binlerce yüksek etki faktörlü dergi arasından hedeflenen dergiyi kolayca bulabilirsiniz.
Web of Science Core Collection, yalnızca yüksek düzeyde editoryal titizlik ve en iyi uygulamaları gösteren dergileri içerir. Web of Science Core Collection’da Manuscript Matcher kullanarak on milyonlarca alıntı bağlantısının analizine dayalı olarak araştırmanızın potansiyel olarak yayınlanması için ilgili ve saygın dergiler bulabilirsiniz. Böylece avcı dergilerden de uzak durmuş olursunuz.
Bilimsel makale için dergi seçimini doğru bir şekilde yapılabilmesi amacıyla geliştirilen Manuscript Matcher kullanımı aşağıdaki adımlar izlenerek yapılabilir. Bunun için Web of Science Group’a kaydınızın olması gerekmektedir. Eğer ki Web of Science, EndNote veya InCites gibi uygulamalardan birinde kaydınız bulunuyorsa, bu uygulamalardaki e-posta ve parolanızı kullanarak giriş yapabilirsiniz.
1. Clarivate Analytics Master Journal List Sayfası
Tarayıcınızın adres çubuğunuza şu bağlantıyı yazın: https://mjl.clarivate.com/home ya da bağlantıya tıklayarak doğrudan sayfaya gidin. Clarivate Analytics Master Journal List ana sayfasına yönlendirecektir.
2. Master Journal List için Giriş Yapma
Yukarıdaki menüden ya da ortadaki arama çubuğunun altında yer alan Manuscript Matcher‘a tıklayınız. Burada sizden giriş yapmanızı isteyecektir. Dilerseniz; Facebook, Google, ORCiD veya LinkedIn hesabınızla da bağlanabilirsiniz. Kaydınız henüz yoksa Register‘a tıklayıp gerekli bilgileri girerek kayıt oluşturabilirsiniz.
3. Manuscirpt Matcher
Giriş yaptıktan sonra Manuscirpt Matcher’a tıkladığınızda sizden bilimsel makalenizin başlığını ve özetini isteyen bir pencere açılacaktır. Başlığınız ve özet bölümünüzü ekledikten sonra “Find Journals”a tıklayınız.
4. Sonuçların Listelenmesi
Bu aşamada arama sonuçlarını göreceksiniz: Bu sayfa, yazmış olduğunuz başlık ve özet için eşleşme puanına (Match Score) sahip çeşitli filtreler ve eşleşen dergiler içerir. Eşleşme puanı yüksekten aza doğru sıralamasını sayfanın altına doğru görebilirsiniz.
5. Web of Science Coverage
Sol taraftaki “kenar çubuğunda”, “Web of Science Coverage” adlı açılır menüyü görebilirsiniz: Bu filtreyi kullanarak, WoS Core Collection’dan tam olarak yayınlamak istediğiniz hedef derginizi seçebilirsiniz. Bu kısımda, indeks olarak Science Citation Index Expanded (SCIE), Social Sciences Citation Index (SSCI), Arts & Humanities Citation Index (AHCI), Emerging Sources Citation Index (ESCI)lerden birini seçebilirsiniz.
6. Open Access (Açık Erişim) Seçeneği
Dilerseniz Open Access (Açık Erişim) seçeneğini etkin hale getirerek sadece Open Access olan dergileri listeleyebilirsiniz.
7. Kategori Seçimi
“Category” filtresini kullanarak yanlızca belirli araştırma alanlarında yayın yapan bilimsel dergileri listeyebilirsiniz.
8. Ülke Seçimi
Belirli bir ülkedeki bilimsel dergiyi arıyorsanız “Country” sekmesinden ülke seçimi yapabilirsiniz. Örneğin; sadece Türkiye’deki bilimsel dergileri araştıracaksanız “Turkey” şeklinde filtreleme yapabilirsiniz.
9. Dil Seçimi
Bilimsel makale için dergi seçiminizde dil sizin için önemli ise “Language” kısmına seçmek istediğiniz dili girebilirsiniz.
10. Frequency (Yayın sıklığı)
Bilimsel dergiler yayınlarını yılın belirli zamanlarında yaparlar. Kimi dergiler yılda bir kere yayınlanırken, kimileri de dört kere yayınlanabilir. “Frequency” filtresini kullanarak, derginin inceleme ve yayınlanma hızına göre arama sonuçlarını değiştirebilirsiniz.
11. Journal Citation Reports Seçeneği
Journal Citation Reports filtresini kullanarak en son belirlenen yıla ait JCR’ye dahil olan dergileri alabilirsiniz.
12. Dergi Detayları
Gerekli filtreleri seçtikten sonra listedeki dergilere göz atabilirsiniz. Dergi hakkındaki detaylı bilgilere “View profile page” butonuna tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Journal Finder
Bilimsel makale için dergi seçiminde kullanabileceğiniz bir başka uygulama da JournalFinder internet uygulamasıdır. Bu uygulamayı da kullanarak bilimsel makale için dergi seçimi yapabilirsiniz.
Elsevier Fingerprint Engine™ tarafından desteklenen Elsevier JournalFinder, makalenizi Elsevier dergileriyle eşleştirmek için akıllı arama teknolojisini ve araştırma alanına özgü sözcükleri kullanır.
JournalFinder sayfasına girdiğinizde yapmanız gereken tek şey makalenizin başlığını ve özetini ilgili alanlara eklemektir. Dilerseniz aramanızı daha da detaylandırmak için anahtar kelimeleri ve araştırma alan(lar)ınızı ekleyebilirsiniz. Sayfanın aşağısında yer alan “Find Journals” butonuna tıkladığınızda dergiler listelenecektir.
Aramayı daha da detaylandırmak için yukarıdaki “More filters” a tıklayarak, CiteScore, Time to 1st decision, Impact factor ve Time to publication gibi parametrelerin aralığını değiştirebilirsiniz.
Dergi seçiminizi yaptıktan sonra mutlaka ama mutlaka derginin Amaç ve Kapsam (Aim&Scope) bölümünü incelemeyi unutmayınız. Yazının başlarında da belirttiğim gibi, bilimsel makaleniz ne kadar iyi olursa olsun derginin kapsamı dışında kalıyorsa değerlendirilmeye alınmadan reddedilecektir.
DergiPark Akademik
Eğer ki bilimsel makalenizi ulusal dergilerde yayınlamayı düşünüyorsanız, TÜBİTAK ULAKBİM tarafından oluşturulmuş DergiPark Akademik ile dergi araması yapabilirsiniz.
DergiPark Akademik sayfasına gittikten sonra iki yöntem ile bilimsel makale için dergi seçimi yapabilirsiniz.
- Arama bölümüne çalışma konunuzla alakalı birkaç kelime yazıp arama yaptıktan sonra “Dergi” sekmesine tıklayarak dergileri inceleyebilirsiniz.
- İkinci yol olarak da sol menüdeki seçeneklerden sizin bilimsel makaleniz için uygun olan seçenekleri seçerek sonuçlara göz atabilirsiniz. Bu seçenekler arasında;
- Makale Gönderim Durumu (Makale gönderimi açık olan dergiler, 3 ay içinde makale gönderimini açacak dergiler bulunmaktadır.)
- Konu
- Desteklenen Dil
- Birincil Dil
- Yayıncı Türü (Üniversite, Kişi, Dernek, Özel, Kamu, VAkıf, Meslek Odası, EAH)
- Dizin (TR Dizin, Emerging Sources Citation Index (ESCI), Scopus, Science Citation Index Expanded (SCI-EXPANDED), Arts & Humanities Citation Index (A&HCI), Social Sciences Citation Index (SSCI)
- Yayınlanma Sıklığı
- Yayıncı
- Arama Alamları
bulunmaktadır.
Eğer sizin de bu yöntemlerden başka kullandığınız yöntemler varsa aşağıda yorum kısmına yazabilirsiniz.
Bilgi paylaştıkça çoğalır.