MS Word ile Citavi kullanımı

MS Word ile Citavi kullanımı

Referans yönetim programlarından popüler olanlarından biri de Citavi’dir. MS Word ile Mendeley kullanımı‘nda olduğu gibi Citavi programının yüklenmesi, kaynakların programa yüklenmesi, MS Word kullanarak kaynakların eklenmesi, genel olarak programın kullanımı hakkında bilgileri bu yazıda bulabilirsiniz.

Citavi nedir?

Kullanıma geçmeden önce program hakkında bilgi vererek başlayalım.

İsviçre Wädenswil’de Swiss Academic Software tarafından yayınlanan Microsoft Windows için geliştirilen bir referans yönetim programıdır. Almanya’da yaygın olarak kullanılmaktadır ve çoğu Alman üniversitesinde site lisansları bulunmaktadır ve çoğu üniversitede Citavi eğitim oturumları sunulmaktadır.

Her düzeydeki ve tüm disiplinlerdeki akademisyenler için tasarlanmış hepsi bir arada bir referans ve not alma uygulamasıdır. Araştırma literatürünü içeren yazma sürecinin (tez, makale, kitap vs) her adımında yardımcı olmaktadır.

Sahip olduğunuz kaynakları daha iyi takip etmenize ve yenilerini bulmanıza yardımcı olur. Picker tarayıcı uzantısı (Citavi Pİcker) , yalnızca bir tıklamayla dergi makalelerini ve web içeriğini getirmenize yardımcı olarak, sizi sonuçları veri tabanlarından dışa aktarma zahmetinden kurtarır.

MS Word ile Citavi kullanımı

Citavi kurulumu

Programı bilgisayarınıza kurmak için Citavi indirme sayfasından programı indirin ve kurun.

Mac tabanlı bilgisayarlar için dilerseniz verilen talimatları izleyebilirsiniz.

Kurulum sonrasında MS Word eklentisi için herhangi bir işlem yapmanıza gerek yoktur. Çünkü program kurulumu sırasında MS Word eklentisi de otomatik olarak yüklenmektedir.

Program kurulumu sonrası kayıt sayfasından hesabınızı oluşturabilirsiniz.

Üniversiteniz tarafından programın lisansı satın alınmışsa, üniversitenizin kütüphane internet sayfasında gerekli açıklamalar bulunmaktadır.

Citavi kaynak ekleme

Öncelikle kaynakların ekleneceği bir proje oluşturmamız gerekiyor. Bunun için başlangıç sayfasının alt kısmında bulunan “New Project”e tıklayın.

Citavi_kaynakça_ekleme

Açılacak yeni pencerede projenizin bulut sistemine mi yoksa bilgisayara mı kaydedeceğinizi ve projenin ismi sorulacaktır. Bulut sistemine kaydedebilmek için sisteme kayıtlı olmanız gerekmektedir. Bilgisayarınıza kaydetme seçeneğini seçerseniz projeniz C:\Kullanıcılar\(Kullanıcı adı)\Belgeler\Citavi 6\Projects dosyasına otomatik olarak kaydeder. Ancak başka bir dosyaya kaydetmek isterseniz “Folder”a tıklayabilirsiniz.

Citavi_kaynakça_ekleme

Projeyi oluşturduktan sonra üzerine tıklayıp kaynakça arşivi oluşturma bölümüne girebilirsiniz.

Kaynakları eklemenin farklı yolları bulunmaktadır.

  1. Elinizde kaynağın pdf dosyası var ise dosya üzerine tıklayıp sürükleyerek ekranın sol bölmesi üzerine getirip bırakarak ekleyebilirsiniz. Ekleme yaptıktan sonra kaynağın bilgileri otomatik olarak oluşturulur. Eklemek ya da düzeltmek istediğiniz kısımları ekleyebilir ya da düzeltebilirsiniz.
  2. Çoklu belge eklemeniz gerekirse, ekleyeceğiniz belgeleri seçip sürükle-bırak yöntemi ile aynı işlemi toplu bir şekilde yapabilirsiniz.
  3. Bir klasör içindeki tüm belgeleri eklemek isterseniz üst menüdeki File>Import>PDF files>Folder of files yolunu izleyip “Browse”a tıklayarak eklemek istediğiniz klasörü seçebilirsiniz. Eğer ki klasör içinde bulunan başka klasörleri de eklemek isterseniz “Include subfolders” seçeneğini işaretleyiniz. Klasörü seçtikten sonra Next tuşuna basarak eklenecek kaynaklar gösterilir. Listede istemediğiniz kaynaklar varsa başındaki onay işaretini kaldırabilirsiniz. Next tuşuna basınca belgeleriniz projenize eklenmek için hazırlanır ve “Add to project” tuşuna basarak işlemi tamamlayabilirsiniz.
  4. Bir diğer yöntem de tüm bilgileri manuel olarak girmektir. Bunun için üst menünün hemen altında bulunan Reference’a (solunda yeşil artı simgesi olan) tıklayıp eklemek istediğiniz kaynak türünü seçtikten sonra OK tuşuna basarak elinizde bulunan bilgileri tek tek girebilirsiniz. Sekmelerdeki mavi ile yazılı başlıklara tıklayarak daha detaylı bilgileri girebilirsiniz.
  5. Elinizde kaynağın ISBN, DOI numarası ya da diğer (PubMed ID gibi) tanımlayıcı numarası varsa “ISBN, DOI, other ID” sekmesine tıklayıp ilgili bilgiyi girerek kaynağı ekleyebilirsiniz.
  6. İnternette bulduğunuz bir kaynağı kolayca listenize eklemek için Chrome Web Mağazasından Citavi Picker eklentisi ile veya Firefox Browser Add-ons‘tan Citavi Picker ile yapabilirsiniz. Eklentiyi tarayıcınıza yükledikten sonra eklenti simgesine tıklayarak ister seçili kaynağı isterseniz de sayfada bulunan tüm kaynakları ekleyebilirsiniz.
  7. Online Search ile program dışına çıkmadan kaynak araştırması yapabilirsiniz. Bunun için Online search>Add database or catalog üzerinden araştırmak istediğiniz veri tabanını veya kataloğu seçtikten sonra arama yapmak istediğiniz kelime/kelime grubunu All fields’e yazarak bulabilirsiniz. İsterseniz yazar adı, yayın başlığı, yayın yılı gibi bilgileri de girerek aramanızı daraltabilirsiniz.

“References” sekmesinde iken “Show category column”a tıklayarak veya “Alt+5″e basarak kategori bölmesini açabilir ve burada yeni kategoriler oluşturabilirsiniz. Bu kategorilere göre kaynaklarınızı ayırabilirsiniz.

Citavi ile MS Word’de kaynakça ekleme

MS Word ile Citavi kullanmak için yapmanız gereken sadece bir Word belgesi açmaktır. Çünkü programı yüklediğinizde Citavi MS Word eklentisi otomatik olarak yüklenmektedir. Başka herhangi bir işlem yapmanıza gerek yoktur.

MS Word belgesini açtığınızda menü sekmelerinin en sonunda Citavi sekmesine tıklayıp “Citavi Pane”e tıkladığıınızda sol tarafta bir bölme açılacaktır.

Citavi_MS Word kullanımı

Sol tarafta açılan bölmede ilgili projeyi seçerek kaynaklara ulaşabiliriz. Eklemek istediğiniz kaynakları içeren proje klasörünü bulamazsanız “Open other”a tıklayarak istediğiniz kaynakları içeren proje dosyasını seçebilirsiniz.

Proje klasörünü seçtikten sonra o projedeki kaynakların listesi çıkar. Kaynağa çift tıklayarak ya da “Insert”e tıklayarak yazıdaki ilgili yere otomatik olarak ekleyebilirsiniz. Kaynakça listesi de yazının sonunda otomatik olarak oluşturulmaktadır.

Alıntılama stilini değiştirmek isterseniz menüdeki “Citation style” açılır menüde istediğiniz stili seçebilirsiniz. Farklı bir stil eklemek için “Add citation style”a tıklayıp istediğiniz stilin adını aratarak ekleme yapabilirsiniz.

Kaynaklara not ekleme, yazı vurgulama

Citavi programının bir diğer özelliği de kaynaklara alıntı ve yorum ekleme özelliğidir. İlgili kaynağı seçtikten sonra pdf belgesi mevcut ise belge üzerinde ilgilendiğiniz yerleri vurgulayabilir veya notlarınızı ekleyebilirsiniz.

Pdf belgesi mevcut değilse bile orta bölmenin üzerinde yer alan sekmedeki “Quotation & comments”i seçerek notlarınızı ekleyebilirsiniz.

Bilimsel yayınınızı (makale, kitap, tez vb.) yazarken eklediğiniz notları MS Word üzerinden görüntülemek mümkündür.

Program üzerinden eklediğiniz notları görebilmek için MS Word belgesinde Citavi>Citavi pane tıkladıktan sonra açılan bölmede “Knowledge” sekmesini seçmeniz gerekiyor. Dilerseniz program üzerinde notlarınızı farklı kataloglara ekleyerek işinizi kolaylaştırabilirsiniz.

“Knowledge” sekmesinde iken “Show category column”a tıklayarak veya “Alt+5″e basarak kategori bölmesini açabilir ve burada yeni kategoriler oluşturabilirsiniz. Bu kategorilere göre notlarınızı ayırabilirsiniz.

Bilgi paylaştıkça çoğalır.

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir