Bilimsel makalelerin görünürlüğünü SEO ile artırma
SEO (Search Engine Optimization) internet sitelerinin arama motorlarında üst sıralara yükselmesi için kullandıkları çeşitli yöntemlerdir. Bilimsel makalelerde SEO tekniğini kullanmak ise pek bilinen bir yöntem değildir. Ancak doğru bir şekilde uygulanırsa doğru okuyucuya kolayca ulaşabilir ve alacağınız atıf sayısının artması sağlayabilirsiniz.
Bilimsel makaleniz diğer milyonlarca makalenin arasında iken bulunması zor ve sonuç olarak okunmuyor mu? Eğer ki öyle ise yalnız değilsiniz, mükemmel araştırmalar doğru şekilde vurgulanıp dizine alınmadığı takdirde de fark edilmeyebilir.
4668 araştırmacının katıldığı bir anket çalışmasında, yüzde 95’i ihtiyaç duydukları bilgileri bilimsel dergilerde bulduğunu ve yüzde 39’u aramalarına ScienceDirect gibi bir tam metin hizmeti ile başladığını söyledi. Bu yüzden makalenizi Elsevier‘de yayınlamak, bir araştırmacının arama yaptığı zaman karşılaşacağı ilk makalelerden olabileceği anlamına gelmektedir. Ancak listenin ilk sıralarına nasıl gelinir? Peki ya arama motoru sıralamalarında yükselme nasıl yapılır?
Makalenizi göndermeden önce tek yapmanız gereken şey sizin tarafınızdan gösterilecek biraz çabadır. İşte başlamanıza yardımcı olacak bazı ipuçları;
- Anahtar kelimenizi dikkatli seçin
- Başlığınızı kısa ve alakalı yapın
- Anahtar kelimenizi özette ve makale boyunca kullanın
- Şekil başlığı her şeydir
- Alt başlıkları kullanın
- Bağlantı, bağlantı ve biraz daha bağlantı
Bu uygulamalar herhangi bir blog yazarının yazılarını üst sıralara taşımak için kullandığı bir yöntemdir. Bunları bilimsel makalenize de uygulayarak arama motorlarında üst sıralara çıkmanızı sağlar ve diğer araştırmacılar tarafından görülme ihtimalini artırırsınız.
SEO nedir ve nasıl çalışır?
Arama motorları anahtar kelimeleri ve sözcük gruplarını arayarak makalenizi tarar. Bunlar da bazı ana bölümlerde bulur:
- Başlık ve alt başlıklar
- Anahtar kelime bölümü
- Özet
- Üstveri (metadata)
- Resim ve video açıklamaları
Bilimsel dergiler, makalenizi keşfedilebilir hale getirmek için internetteki makalenize eklenmiş doğru meta sağlar ve ScienceDirect bilimsel araştırma sonuçları için güvenilir alandır. Ancak makalenizi optimize ederek taramaları için arama motorlarına yardımcı olabileceğinizi biliyor muydunuz?
Bu işlem arama motoru optimizasyonu (SEO-search engine optimization) olarak adlandırılır. Basitçe, SEO’nuz ne kadar iyi ise, makaleniz ilgili aramalarda üst sıralara çıkarak görünme şansı artar. Bunun anlamı, insanlar aradıklarını daha kolay bulacaktır ve böylece yapılan aramalar sizin çalışma konunuzda ise daha fazla okuyucuya sahip olursunuz. Ki bu da atıf alma şansınızı artırır.
Anahtar kelimenizi dikkatli seçin (SEO tekniğinin temeli)
Makalenizi kimin okumasını istersiniz? Kendinizi onların yerine koyun: eğer sizin makalenizi bulmaya çalışsaydılar, ne yazarak arayacaklardı?
Terim ve sözcük gruplarının uzun bir listesini yazmaya çalışın sonra hangi sonuçların çıktığını görmek için Google’da aratın. Arama işlemlerini devam edin ve makalenize uyuncaya kadar düzeltin. İdeal listenize ulaşana kadar silin, değiştirin ve kelime ve kelime gruplarını ekleyin.
Başlığınızı kısa yapın ve anahtar kelimeleri kullanın
Başlıklar SEO ile başlamak için en iyi yerdir. Arama motorunun ne düşündüğünden bağımsız olarak, çabuk, ilgili başlık herhangi bir platformda okuyucuları çekmeye yardımcı olacaktır.
Makaleniz ne hakkındadır? Okuyucuların bu konu hakkında ne bilmesini istersiniz? En çekici veya ilginç bulgu nedir? Ve en önemli anahtar kelimeleriniz nelerdir?
Şifreli olmasına ya da okuyucuların başlığınızı tahmin etmesine gerek yoktur, konuyu ele alın ve konuyla ilgili kalın. Çalışmanızın anahtar kelimesini mutlaka başlıkta olmasına özen gösterin.
Anahtar kelimenizi özette ve makale boyunca kullanın
Arama motorları büyük kelime hazinesi tarafından etkilenmez, sizden makaleniz boyunca tutarlı olmanızı isterler. Makalenizin, her bir terimle ilgili arama sorguları için görünme olasılığını artırmak ve araştırmanızın ana konuları olduğunu belirtmek için anahtar kelimelerinizi doğal bir şekilde eklediğinizden emin olun. Ancak makalenizi anahtar kelime ile doldurmaktan ve gereksiz tekrar yapmaktan kaçının.
Şekil başlığı SEO’da her şeydir
Güzel resim, çarpıcı şekil veya bilgilendirici grafik, şekil başlığı iyi bir şekilde yazmanız durumunda daha da değerli olabilir. Şekil başlıklarını belirgin ve açıklayıcı olmasını sağlayın. Arama motorları şekil başlıklarını ve meta verileri ayrı ayrı tarar bu yüzden medya dosyalarını nasıl isimlendirip etiketlediğinizi de düşünün.
Alt başlıkları kullanın
Alt başlıklar okuyucuya karmaşık içerik boyunca rehberlik edebilirler ve eğer iyi kullanırsanız aynı zamanda makalenizin potansiyel okuyucuya yakın olmasını sağlar. Başlıkta olduğu gibi alt başlıkları da belirgin, tutarlı ve basit olmasını sağlayın ve konuyla ilgili anahtar kelimeleri kullandığınızdan emin olun.
SEO için bağlantı, bağlantı ve biraz daha bağlantı
Bir makaleden ve bir makaleye olan bağlantılar makalenizin sıralamasını yükseltmesine yardımcı olur. Makalenizi dergiye gönderdiğinizde, makalenizi zenginleştirebileceğiniz yolları kontrol edin; farklı internet sitelerini ve veritabanlarını bağlantı olarak vermek her zaman iyi bir fikirdir.
Makaleniz yayınlandığında sosyal medya, bloglar, haber siteleri ya da sizin kişisel veya kurumsal internet sitelerinden bağlantı vererek sıralamanızı yükseltmeye devam edebilirsiniz.
Kaynak: Elsevier
Bilimsel makalelerin diğer araştırmacılar tarafından bulunmasını kolaylaştırmak için SEO tekniği hakkında bilgi sahibi oldunuz. Bunun yanında bilimsel makalenizi hazırlama ve dergiye gönderme aşamalarına da göz atabilirsiniz.
Doktora tezinden bilimsel makale yazmayı düşünüyorsanız, izleyebileceğiniz yöntemleri uygulayarak işinizi kolaylaştırabilirsiniz.
Tüm bu önerileri dikkate alarak bilimsel makalenizin red edilme şansını düşürebilirsiniz.
Bilgi paylaştıkça çoğalır.