Uzaktan eduroam erişimi nasıl yapılır?
Üniversite’de iken eduroam ağına bağlanarak üniversite tarafından satın alınan veri tabanlarından araştırmanızı yaptınız. Akşam eve gidince araştırmalarınıza devam etmek istediniz ancak gün içinde erişim sağladığınız kaynaklara artık ulaşamıyorsunuz. Bunun üstesinden gelebilmek için uzaktan eduroam erişimi sağlamanız gerekmektedir.
Eduroam nedir?
eduroam, “Education Roaming” (Eğitim Dolaşımı) kelimelerinin kısaltmasıdır. RADIUS tabanlı altyapı üzerinden 802.1x güvenlik standartlarını kullanarak, eduroam üyesi kurumların kullanıcılarının diğer eğitim kurumlarında da sorunsuzca ağ kullanımını amaçlamaktadır.
eduroam üyesi kurumların kullanıcıları, kendi kurumlarında (Host Kurum) ağa bağlanmak için kullandıkları kullanıcı adı şifre ikilileri ile, eduroam üyesi olan başka bir kurumdan (Misafir Kurum) ağa bağlanabilirler. Yani bir eduroam hesabına sahipseniz, dünyanın herhangi bir noktasında eduroam ağına bağlanabilirsiniz.
Kullanıcı, misafir kurumda iken aldığı eduroam yayınına bağlantı talebi gönderdiğinde, misafir kurumun yetkilendirme sunucusu, o kullanıcıyı kendi ev kurumunun yetkilendirme sunucusuna yönlendirerek, yetkili olup olmadığını belirler. Tüm bu sorgulamaların, sunucular arasında oluşturulan şifreli bir tünel içinden yapılması, kullanıcı adı şifre ikililerinin kullanıcının kendi ev sunucusu haricinde görülmesini engeller. Bu durumda kullanıcıların yapması gereken tek şey, misafir olduğu kurumda yer alan eduroam kablosuz ağını, kendi kurumunun ağına bağlanır gibi tanımlamasıdır.
eduroam federasyon hiyerarşisine sahiptir. Halen dünyada iki konfederasyon bulunmaktadır: Avrupa eduroam konfederasyonu ve Asya-Pasifik (APAN) eduroam konfederasyonu. eduroam üyesi kurumlar kendi ülkelerinde yer alan eduroam federasyonlarına, ülkelerin federasyonları da bağlı bulundukları konfederasyonlara sorgu göndermektedir.
Türkiye’nin bağlı bulunduğu Avrupa eduroam konfederasyonuna ve APAN konfederasyonuna katılan her yeni federasyon ve onlara katılan her yeni kurum, bu hiyerarşi sayesinde dahil olan herkesçe tanınabilmektedir. Konfederasyonlarda yer alan katılımcıları görmek için eduroam sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Dünya çapındaki eduroam kapsama alanlarını görmek için tıklayınız.
Uzaktan eduroam erişimi nasıl yapılır?
Uzaktan eduroam erişimi sağlayabilmek için tarayıcınızın ağ ayarlarını yapılandırmanız gerekmektedir. Her tarayıcının farklı ayarları farklıdır.
Kullandığınız tarayıcıya göre aşağıdaki ayarlamaları yaparak siz de uzaktan eduroam erişimini sağlayabilirsiniz.
Google Chrome ile uzaktan eduroam erişimi
- Eğer Google Chrome kullanıyorsanız uzaktan eduroam erişimini sağlamak için tarayıcı penceresini açtıktan sonra sağ üst köşedeki üç noktaya tıkladıktan sonra “Ayarlar”a tıklayınız.
- Ayarlar sayfasına tıkladıktan sonra sayfanın en altına inerek “Gelişmiş”e tıklayın.
- “Bilgisayarınızın proxy ayarlarını açın”a tıklayın.
- Açılacak pencerede “Ara sunucu kullan”ı aktif hale getirin ve üniversitenizin Kütüphane ve Dokümantasyon Başkanlığı sayfasında bu amaç için belirtilen IP adresini ve Bağlantı noktası’nı girin. Kaydet tuşuna tıklayarak ayarlarınızı kaydedin.
İnternete girmeye çalıştığınızda sizden kullanıcı adı ve şifre isteyecektir. Kullanıcı adı, üniversiteniz tarafından size verilen edu.tr uzantılı e-posta adresinizdir. Bazı üniversitelerde kullanıcı adı olarak e-posta adresinin tamamı, bazı üniversiteler de ise “@” bölümüne kadar olan kısmı istenmektedir. Şifre olarak da bu e-posta için ayarlamış olduğunuz şifre girmelisiniz.
NOT: İşiniz bittiğinde günlük internet kullanımı için veya eduroam’a bağlanmadan önce ayarlarınızı geri almayı unutmayın.
Safari ile uzaktan eduroam erişimi
- Eğer internet tarayıcınız olarak Safari kullanıyor iseniz uzaktan eduroam erişimi sağlamak için tarayıcı sayfasındaki menüde bulunan “Safari>Tercihler(Preferences)” yolunu izledikten sonra açılan pencerede “İleri düzey (Advanced)” sekmesi açın.
- Bu sekmedeki “Proxy: Ayarları değiştir (Proxies: Change Settings)”e tıklayın.
- “Ayarlanacak protokolü seçin (Select a protocol to configure” bölmesindeki “Otomatik Proxy Konfigürasyonu (Automatic Proxy Configuration)” seçili konuma getirin.
- “Proxy Konfigürasyon Dosyası (Proxy Configuration File)” kutucuğuna da üniversitenizin Kütüphane ve Dokümantasyon Başkanlığı sayfasında proxy ayarları için belirtilen adresi girin ve “Tamam” tuşuna basın.
İnternete tarayıcınızı açtığınızda “Proxy Kimlik Doğrulaması Gerekiyor” uyarısı ile karşılaşacaksınız. Bu penceredeki “Sistem Tercihleri”ne tıklayıp kullanıcı adı ve parolanızı girerek bağlantı kurabilirsiniz.
Kullanıcı adı, üniversiteniz tarafından size verilen edu.tr uzantılı e-posta adresinizdir. Bazı üniversitelerde kullanıcı adı olarak e-posta adresinin tamamı, bazı üniversiteler de ise “@” bölümüne kadar olan kısmı istenmektedir. Şifre olarak da bu e-posta için ayarlamış olduğunuz şifre girmelisiniz.
NOT: İşiniz bittiğinde günlük internet kullanımı için veya eduroam’a bağlanmadan önce ayarlarınızı geri almayı unutmayın.
Firefox ile uzaktan eduroam erişimi
- İnternet tarayıcısı olarak Firefox kullanıyorsanız uzaktan eduroam erişimi sağlamak için internet tarayıcınızın sağ üst köşesinde yer alan menüye (yatay üç çizgi) tıklayın ve “Seçenekler”i seçin.
- “Genel” bölümündeki “Ağ ayarları” başlığı altındaki “Ayarlar”a tıklayın.
- Açılacak penceredeki “Otomatik vekil sunucu yapılandırma URL’si”ni seçerek kutucuğa üniversitenizin Kütüphane ve Dokümantasyon Başkanlığı sayfasında proxy ayarları için belirtilen adresi girin ve “Tamam” tuşuna basın.
İnternete girmek istediğinizde “Kimlik Doğrulaması Gerekiyor” diye bir uyarı gelecektir. Buradaki kullanıcı adı, üniversiteniz tarafından size verilen edu.tr uzantılı e-posta adresinizdir. Bazı üniversitelerde kullanıcı adı olarak e-posta adresinin tamamı, bazı üniversiteler de ise “@” bölümüne kadar olan kısmı istenmektedir. Şifre olarak da bu e-posta için ayarlamış olduğunuz şifre girmelisiniz.
NOT: İşiniz bittiğinde günlük internet kullanımı için veya eduroam’a bağlanmadan önce ayarlarınızı geri almayı unutmayın.
Microsoft Edge ile uzaktan eduroam erişimi
- Microsoft Edge internet tarayıcısı kullanarak uzaktan eduroam erişimi sağlamak için sağ üst köşedeki üç noktaya (Ayarlar ve daha fazlası) tıklayın ve “Ayarlar”ı seçin.
- Sol menüdeki “Sistem ve performans”a tıklayın.
- Sistem ve performans başlığı altındaki “Bilgisayarınızın ara sunucu ayarlarını açın” üzerine tıklayın. Bu seçenek sizi bilgisayar ayarlarınızın “Ağ ve İnternet>Ara Sunucu” ayarlarına yönlendirecektir.
- “El ile ara sunucu kurulumu başlığı altındaki “Ara sunucu kullan”ı aktif hale getirip üniversitenizin Kütüphane ve Dokümantasyon Başkanlığı sayfasında bu amaç için belirtilen IP adresini ve Bağlantı noktasını girin. Kaydet tuşuna tıklayarak ayarlarınızı kaydedin.
İnternete girmeye çalıştığınızda sizden kullanıcı adı ve şifre isteyecektir. Kullanıcı adı, üniversiteniz tarafından size verilen edu.tr uzantılı e-posta adresinizdir. Bazı üniversitelerde kullanıcı adı olarak e-posta adresinin tamamı, bazı üniversiteler de ise “@” bölümüne kadar olan kısmı istenmektedir. Şifre olarak da bu e-posta için ayarlamış olduğunuz şifre girmelisiniz.
NOT: İşiniz bittiğinde günlük internet kullanımı için veya eduroam’a bağlanmadan önce ayarlarınızı geri almayı unutmayın.
VETİS ile Kampüs Dışı Erişim
Eğer ki üniversitenizde VETİS bulunuyorsa herhangi bir ayar yapmadan VETİS’e giriş yaparak da üniversitenizin anlaşmalı olduğu veritabanlarına ve kütüphanenizin sunmuş olduğu diğer imkanlara (anlaşmalı programlar gibi) erişim sağlayabilirsiniz.
Bunun için üniversitenizin internet sitesi üzerinden “Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı” sayfasından VETİS’e giriş yapabilirsiniz. Giriş yapmak için gerekli adımlar ilgili sayfada verilmiştir. Herhangi bir sorun yaşanması durumunda Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile irtibata geçebilirsiniz.
Bu ayarları yaparak istediğiniz yerden sanki üniversitenizin eduroam ağı üzerinden internete bağlanabilirsiniz. Ya da mümkünse VETİS üzerinden giriş yaparak da üniversitenizin satın aldığı veri tabanlarına erişim sağlayabilir ve bilimsel makalelere ücretsiz erişim sağlayabilirsiniz.
Kaynak: eduroam.org.tr