Akademik kariyer yapmanın faydaları
Akademik kariyer basamakları uzun ve yorucu olmakla beraber bir takım motive edici ve kişiyi bu mesleğe bağlayan etkenleri vardır.
İnsanların böylesine uzun soluklu ve zor bir yolu seçmelerinin bir sebebi olmalıdır. Akademik kariyer yapmanıza teşvik edici bazı motivasyonları bu yazıda bulabilirsiniz.
Akademik kariyer avantajları
1. Öğretme
Birçok doktora öğrencisi öğretme tutkusu yüzünden akademik kariyer yapmak istemektedir. Sahip olunan tecrübe ve bilgileri aktarmayı severler. Öğrencilerin hayatındaki uzun dönem etkisi sayesinde birçok öğrencinin geleceği de şekillenmektedir.
2. Öğrenci Rehberliği
Öğrencilere (lisans, yüksek lisans, doktora ve hatta doktora sonrası araştırmacı-postdoc) danışmanlık yapmak hocaların oldukça cazip bulduğu akademik hayatın bir parçasıdır. Öğrencilerin mesleki kariyerlerinde başarılı olmalarına yardımcı olmaktan gurur duyarlar.
3. Merakınızı Takip Etme
Akademik kariyer yaparken, araştırma konuları için kendi başınıza karar verme özgürlüğüne sahipsinizdir ve bu konuyu araştırmak için bir çalışma grubunu yönlendirme şansına sahip olabilirsiniz. Aynı zamanda çalışmanız için gerekli olan finansı da kontrol edersiniz (diğer bir taraftan da bu finansı sizin korumanız gerekir; doğru harcama, kaynak yönlendirme vb.).
4. Süre Özgürlüğü
Akademik kariyer yapanlar günlerini nasıl geçireceklerine karar verme özgürlüklerine sahiptirler. Ders verme yükümlülükleri yanında sadece ne zaman değil aynı zamanda hangi gün hangi projeye kiminle çalışacaklarına da karar vermek zorundadırlar. 09:00-17:00 çalışma saatine bağlı olmamak, akademisyenlerin zamanlarını en çok katma değer üreteceği projelere harcamalarını sağlar.
5. Her zaman Sevilen İşi Yapma
Konfüçyüs’un “Sevdiğiniz işi yaparsanız, bir gün bile çalışmış sayılmazsınız.” lafını duymuşsunuzdur. Akademik kariyerde de bu ifade geçerlidir. Çoğu işte sizi gerçekten ilgilendiren bir şey üzerinde sadece çalışma zamanınızın belki birkaç saatinde çalışabilirsiniz, bir akademisyen iseniz tüm araştırma zamanınızı merak duyduğunuz konu için harcayabilirsiniz. Bu durum her şeyden önce ilk adım olan doktora yapmak için de geçerlidir.
6. Özerklik
Şirket ya da endüstriyel işlerle karşılaştırıldığında, akademik çalışma önemli derecede daha az gözetim altındadır. Akademisyen olarak sadece idari yöneticileriniz vardır ancak diğer zamanlarda kimseye rapor vermezsiniz. Kendi işinizin yöneticisi olursunuz.
7. İşbirliği Fırsatları
Üniversite ortamı, akademik kariyer yapanlara disiplinler arası fikirleri ve araştırmayı desteklemektedir ve ilgili konunun uzmanları ile bir araya gelip işbirliği yapmalarına olanak sağlar. Bu kişiler sizin yan odanızdan da olabilir.
8. Güvence
Kadrolu akademisyenler iş dünyasında nadiren görülen iş garantisinin tadını çıkarırlar. Kadro, akademisyenlere finansal güvenceyle birlikte sonuçları görmek için yıllarca sürebilecek yeni araştırma alanlarını veya çok yıllık uzun dönem projeleri devam edebilme özgürlüğü de sağlar.
9. Uzun Vadeli Etki
Akademik alanda belirli kısa dönem iş yetiştirmeler için daha az baskı vardır ve bu durum sorunları çözmek için daha uzun bir dönemde halletmenizi sağlar. Geçici olarak değil en iyi çözümü bulmak için odaklanırsınız. Bunun anlamı akademik kariyer yapanlar genellikle kendi alanlarında etkisi daha uzun süre devam edecek daha büyük sorunların üstesinden gelmek için çalışırlar.
10. Seyahat
Akademisyenler ulusal ve uluslararası konferanslara yılda bir iki kere ya da daha fazla olmak üzere katılırlar. Genellikle de bu tür bilimsel toplantıların sonrasında da geziler düzenlenir. Böylece çalışırken gidemeyeceğiniz yerleri de gezmiş olursunuz. Hatta bazı disiplinlerde başka ülkelerde uzun süreli olarak araştırma ya da alan çalışması yapma imkanı olabilir.
Sonuç olarak akademik kariyere ilk adımlarınızı atmadan için önce iyice düşünüp sonra karar vermelisiniz.
Akademik kariyerin zorluklarını da göz önünde tutarak bu iş için uygun olup olmadığınıza dair bir fikir edinebilirsiniz.
Bilgi paylaştıkça çoğalır.