bildiri özeti yazımı

Etkileyici bildiri özeti nasıl yazılır?

Bildiri özeti formatı katılacağınız bilimsel toplantıya göre değişiklik gösterebilir. Genellikle başvuracağınız bilimsel toplantılarda örnek bir şablon belirtilir. Kelime sayısı, yazı boyutları, kaynakça formatı gibi bilgilerin hazır olduğu yazım kuralları bilimsel toplantının internet sayfasında paylaşılır.

Ancak bu teknik bilgiler dışında bildiri özeti içeriğinin de nasıl hazırlanacağı daha da önemlidir.

bildiri özeti yazımı nasıl yapılır

Kimi özetler, yazarların tam olarak ne anlatmak istediklerini bilmeden ya da bilimsel dergilere veya bilimsel toplantılara gönderilmeden acil olarak hazırlandığı için doğru şekilde hazırlanmamaktadır.

Bildiri özetleri, başlıktan sonra çalışmanızın okuyucular tarafından anlaşılabilir olması oldukça önemlidir. Bilimsel makale için hazırlanan özet ile bildiri özeti arasında farkları öğrenerek hazırladığınız çarpıcı bir özetle konferanslarda akılda kalıcı olabilirsiniz. Böylece bilimsel anlamda bağlantılarınızı da geliştirebilirsiniz.

Bilimsel makale ve Bildiri Özeti

Bilimsel makaleler ve konferans sunumları yapmış olduğunuz çalışmaları diğer araştırmacılara aktarmak için kullanılır. Aralarındaki farklar ise şunlardır;

  1. Bilimsel makale özetleri, ilgili makale ile birlikte dergi editörlerine sunulur. Editörler ya da hakemler, güzel yazılmış bir makalenin özetinde sorun varsa düzeltilmesini isteyebilirler. Bildiri özetleri ise konferans organizatörlerine tek başına sunulur. Kötü yazılmış bir bildiri özeti konferans organizatörleri tarafından kabul edilmeyebilir.
  2. Bilimsel makaleler genellikle 4000-8000 kelime uzunluğunda olur. Konferans konuşmaları için çoğu zaman 20 dakika sürer. Konuşmacıların da dakikada yaklaşık 125 kelime konuştuğunu kabul edersek, konferans sunumunun yaklaşık 2,500 kelime uzunluğunda olması gerekir.
  3. Konferans sunumları şahsen yapılırken, bilimsel makaleler sayfadan okunacak şekilde yazılır. Yazılı gramer, sözlü gramerden farklılık gösterir. Sözlü sunumlarda düz metin yazısı okumak dinleyicilere oldukça sıkıcı gelecektir.

Konferanslar için hazırlanan bildiri özetlerinin kabul edilmesi, bilimsel makalenizin kabul edilmesinden daha az zorlayıcı olacaktır.

Bazı konferanslarda planlanan sunum sayısından daha az sayıda başvuru alırlarsa, programlarında boşluk oluşturmaması için düşük kaliteli özetleri de kabul ederler. Ancak bu durum, bildiri özetinizin kesin kabul edileceği anlamına gelmemektedir.

Bildiri özeti yazmak için öneriler

Bildiri özeti eşittir satış aracı

Bildiri özeti, aslında sizin fikirlerinizi satış yapacağınız bir araçtır. Fikirlerinizi öncelikli olarak konferans organizatörlerine sonra da konferans katılımcılarına satarsınız. Özetinizi mümkün olduğunca büyüleyici ve cazip hale getirmeniz gerekir. Böylece farkınızı öne koyabilirsiniz.

Bunun için şu soruların cevaplarını arayabilirsiniz:

  1. Gideceğiniz konferansta ne tür sunumlar ilgi çekici olabilir? Sizinkini nasıl farklılaştırabilirsiniz?
  2. Şu an alanınızdaki güncel konular nelerdir? Bu konulardan biri hakkında mı çalışıyorsunuz? Öyleyse, sunumunuzu diğerlerinden farklı kılacak ne yapabilirsiniz? Eğer ki güncel bir konu değilse, sunumunuzu nasıl çekici hale getirebilirsiniz?

Konferans organizatörlerinin olabildiğince ilginç ve ilgi çekici bir etkinlik yapmaya çalıştıklarını ve çeşitliliğin çok önemli olduğunu unutmayın.

Bildiri özetinizi iyi yazın

Konferans organizatörleri için sade bir dille yazılmış ve konu ile ilgili bir kaç referansla hazırlanan bildiri özeti, karmaşık bir dil ile yazılan, uzun cümleler barındıran, terim açıklamaları ile doldurulmuş ve çok fazla referans verilmiş özetlerden daha ilgi çekici gelecektir.

Konferans organizatörleri sizin ne kadar zekice yazı yazacağınıza değil,  ne kadar ilgi çekici sunum yapacağınıza dair bir kanıt ararlar.

Net ve açık ifadeler kullanın

Gelecek zaman için yazılmış bildiri özeti rahatsız edici olabilir. Çünkü konferansı düzenleyenler olası sunum yapacakların ne hakkında konuşacaklarını kestiremezler.

Ancak konferans bildiri çağrısı ile konferans günü arasında uzun süreler olabilmekte. Sunumunuzda bu süreleri içeren çalışmaları göstermek isteyebilirsiniz. Eğer ki böyle bir durumda iseniz, açıkça belirtin.

Örnek vermek gerekirse;

Bu sunum, … konusundaki verileri analiz ettiğimde karşılaştığım sorunları ve bu problemleri nasıl çözdüğümü kapsayacak

cümlesi yerine,

Gelecek … ayı boyunca … konusundaki verileri analiz edeceğim ve sonraki … ayı boyunca da bunu yaparken karşılaştığımız sorunlar ve bu sorunların nasıl çözüldüğü hakkında bir sunum hazırlayacağım.

şeklinde düzenleyebilirsiniz.

Bir başka ifade ile sunumunuzda vereceğiniz bilgileri/çalışmaları planlı, açık ve net bir şekilde bildiri özetinizde ifade edebilirsiniz.

Sunum hakkında ipuçları

Tabiiki de bildiri özetinizde konferans organizatörlerine çalışmanızı anlatmanız gerekir; yani çalışmanızın içeriğini, yöntemini ve bulgularını vermelisiniz.

Sunumunuzun içine dahil etmeyi planladığınızı şeyleri de birkaç cümle ile açıklamak yardımcı olabilir. Böylece konferans organizatörlerine gerçekten anlatmak istediklerinizi bir araya getirebileceğiniz ve ilgi çekici bir sunum hazırlayabileceğiniz konusunda güven verebilir.

bildiri özeti nasıl yazılır

Özetlemek gerekirse bildiri özetinizi kabul edilme şansını artırmak için;

  1. Büyüleyici, çekici ve farklı kılın.
  2. Bunu yaparken sade bir dil kullanmaya çalışın.
  3. Gelecek zamandaki planlarınız varsa, açıkça ve net bir şekilde ifade edin.
  4. Araştırmanızı açıklayın ve sunumuza dahil etmek istediğiniz şeyleri açıklayın.

Bu önerileri uygulamanız bildiri özetiniz için kabul garantisi vermez ancak kabul edilme şansını artırabilir.

Kaynak: The London School of Economics and Political Science

Bilgi paylaştıkça çoğalır.

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir