yurt dışında yüksek lisans

Yurt dışında yüksek lisans bursları

Yurt dışında yüksek lisans (master) yapmayı bir çok kişi yapmak ister ancak çeşitli sebeplerden ötürü ya da nasıl yapacağını bilmediği için gerçekleştiremez.

Kariyeriniz (akademik veya özel sektörde) için yüksek lisansınızı yurt dışında yapmayı düşünüyor olabilirsiniz. Bunu nasıl yapabilirim sorusuna cevap bulabilmeniz ve bu konuda fikir edinmeniz amacıyla bu listeyi hazırladım. Size uygun olan yurt dışı yüksek lisans bursunu seçerek hayallerinize ulaşabilirsiniz.

Yurt dışında yüksek lisans (master) için gerekli belgeler

Yurt dışında yüksek lisans burslarına geçmeden önce belirtmek isterim ki bu burslara başvurabilmek için dil yeterliliğinizi göstermeniz gerekmektedir. Türkiye merkezli yapılan yabancı dil sınavlarının (YDS, eYDS, YÖKDİL, KPDS) yurt dışında geçerliliği bulunmamaktadır. Eğer ki yurt dışında yüksek lisans yapmayı düşünüyorsanız uluslararası geçerliliği olan İngilizce sınavlarına girmeniz gerekmektedir. Bu sınavlardan alacağınız puan ile başvurularınızı gerçekleştirebilirsiniz.

İngilizce dil puanınız yanında başvurularda sizden istenecek bir diğer temel belge ise özgeçmiştir (CV). Yüksek lisans nedir? başlıklı yazıda da belirtildiği gibi özgeçmişinizin içeriğinde; katılmış olduğunuz projeler, seminerler varsa konferanslar, almış olduğunuz sertifikalar, lisans tezinizin konusu (eğer ki başvuracağınız program ile ilgili bir konu çalışmışsanız bu sizin yararınıza olacaktır) yer almalıdır. Bunlar özgeçmişinizi güçlendirir ve rakiplerinizden bir adım önde olmanızı sağlar.

Yurt dışında yüksek lisans (master) bursları

1-) Fulbright yüksek lisans bursu

fulbright_yurt disinda yuksek lisans

Yurt dışında yüksek lisans yapmak isteyenler arasında en çok bilinen Fulbright Yüksek Lisans Bursu, Amerika’da yüksek lisans yapmak isteyen öğrencilere verilir.

Burs süresi 2 yıldır ve akademik yıl başına 50.000$ olan bu burs, eğitim ücreti ve masrafları (1.000$ kitap masrafı ve 350$ yerleşme masrafı da dahil), aylık yaşam masrafları (gidilecek şehre göre değişmektedir), üniversite sağlık sigortası ve gidiş-dönüş uçak biletini kapsamaktadır.

Fulbright yüksek lisans bursuna başvuru yapabilmek için bir lisans programı mezunu olmak veya bir lisans programında ve 3. veya 4. sınıfta olmak (lisans programının uzunluğuna göre programın son 2 yılında olmak) gerekmektedir. Fulbright Yüksek Lisans bursu için 4.00’lük not sistemde en az 3.00 veya 100’lük not sistemde en az 76.66 not ortalaması istenmektedir.

Fulbright Yüksek Lisans bursu için istenilen İngilizce dil puanları ise şöyledir;

  • TOEFL iBT için 75
  • IELTS Akademik için 6
  • Pearson Test of English (PTE) Akademik için 60
  • ODTÜ İngilizce Yeterlilik Sınavı (İYS) için 65
  • Boğaziçi Üniversitesi İngilizce Yeterlilik Sınavı (BÜYES) için C

Bu puanların son iki yıl içinde alınmış olması gerekmektedir.

Fulbright Yüksek Lisans bursuna başvuru yaparken bir takım belgelerin hazırlanması gerekmektedir.

Sayfadaki Nasıl başvurabilirim? sekmesini açın ve Başvuru paketi için çıktısını almam gereken belgeler neler? başlığı altındaki formları doldurun.

Ayrıca Başvuru paketinin içinde neler olmalı? başlığı altındaki belgeleri de hazırlamayı unutmayın!

Diğer detaylar için sayfadaki açıklamaları dikkatle okumanızı tavsiye ederim.

2) DAAD Türkiye

daad_turkiye_yurt disinda yuksek lisans

Yurt dışında yüksek lisans yapmayı düşünenlerin aklına gelen ilk ülkelerden biri de Almanya’dır.

Almanya’da yüksek lisans yapmayı düşünenler DAAD Türkiye sayfasını ziyaret ederek Almanya’daki çeşitli üniversitelerin açmış olduğu yüksek lisans programlarına başvuru yapabilirler.

Sadece yüksek lisans değil aynı zamanda Almaya’da yaz okullarına gitme şansını da yakalayabilir ve ilerisi için işbirlikleri sağlayabilirsiniz. Eğer ki hali hazırda Türkiye’de bir üniversitede yüksek lisans yapıyorsanız kısa süreli olarak Almanya’daki üniversitelere giderek oradaki imkanları da görmüş olursunuz.

DAAD Türkiye sayfasında Almanya’daki üniversitelerin çeşitli alanları için yüksek lisans ve yaz okulları programlarını bulabilirsiniz.

Başvuru koşulları üniversiteden üniversiteye değişmektedir. Bu yüzden ilgilendiğiniz üniversitenin sayfasını ziyaret ederek bilgi alabilirsiniz.

Aklınıza takılan bir soru varsa ilgilendiğiniz üniversiteye e-posta göndererek iletişime geçebilirsiniz.

3) İsveç Enstitü Bursları

Swedish-institute

İsveç Enstitü Bursu, yurt dışında yüksek lisans düşünen Batı Balkan ülkeleri ve Türk öğrencilerine yöneliktir. Burs İsveç’te yüksek lisans eğitiminizi tam burslu olarak yapmanıza olanak sağlar.

İsveç-Türk Burs Programı ve Batı Balkanlar için İsveç Enstitü Bursu, İsveç Dışişleri Bakanlığı tarafından finanse edilmekte ve İsveç Enstitüsü (SI) tarafından yönetilmektedir.

Programlar, gelecekteki liderlerin profesyonelce ve akademik olarak gelişmeleri, İsveç toplumunu ve kültürünü deneyimlemeleri ve İsveç’le ve birbirleriyle uzun süreli bir ilişki kurmaları için eşsiz bir fırsat sunmaktadır.

İsveç Enstitü Bursu, yaşam giderlerini (10000 SEK, yaklaşık 1000 EUR), seyahat yardımı (5000 SEK yaklaşık 500 EUR), hastalık ve kazalar için sigorta, SI Network for Future Global Leaders (NFGL) üyeliği ve burs sonrası SI Alumni Network üyeliğini kapsamaktadır. Ancak bu burs aile üyeleri için ek yardım ve üniversite kayıt ücretini kapsamamaktadır.

İsveç Enstitü Bursu, tam zamanlı bir veya iki yıllık yüksek lisans programlarına yöneliktir ve yalnızca sonbahar döneminde başlayan programlara verilir. Burs bir kerede bir akademik yıl (iki yarıyıl) için verilir. Öğrencinin derslerini/kredisini geçmesi şartıyla iki yarıyıldan daha uzun süreli programlar için uzatılabilir.

İsveç’teki çeşitli üniversitelerin İsveç Enstitü Bursu kapsamında açılan yüksek lisans programlarından en fazla dört adet programa başvuru yapabilirsiniz. Başvuranlar arasından 16 kişi seçilir ve bunun dışında seçilemeyenlerden yedek liste oluşturulur. Eğer ki bu 16 kişiden başvurusunu çeken veya başvurusunu yapmayan/yapamayan olursa yedek listedekilere bildiri gönderilir.

İsveç Enstitü Bursu‘na başvuru yapabilmek için gerekli belgeler şunlardır;

  • Motivasyon (Niyet) mektubu (İstedikleri şablon için tıklayınız.)
  • CV (İstedikleri şablon için tıklayınız.)
  • Bir veya iki referans mektubu (Tercihen şablon kullanmak isterseniz tıklayınız.)
  • Pasaport (Bilgilerinizi içeren sayfanın fotokopisi)

İsveç Enstitü Bursu‘na başvuru sürecini aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.

4) SciencesPo

sciences_po

Yurt dışında yüksek lisans için başvuru yapabileceğiniz bir diğer burs da Siyaset Bilimleri (Sciences Po) olarak da bilinen Paris Siyaset Eğitimi Merkezi (Institut d’études politiques de Paris) tarafından Avrupa Birliği’nden olmayan öğrencilere verilmektedir.

Ekonomi, Tarih, Hukuk, Siyasal Bilim ve Sosyoloji alanlarında ülkenin ileri gelen sosyal bilimler üniversitesinde burslu olarak yüksek lisans yapmak isterseniz SciencesPo sayfasını ziyaret edebilir size uygun program için verilen bursa başvuru yapabilirsiniz.

5) Study in Holland

study in holland

Hollanda’da yüksek lisans yapmayı düşünenler Study in Holland sayfasını ziyaret ederek kendilerine uygun yüksek lisans programlarını seçerek başvurularını gerçekleştirebilirler.

Türk öğrencilerini de kapsayan Hollanda’da yüksek lisans yapmak isteyenler için verilen burslara buradan ulaşabilirsiniz.

Sanat ve beşeri bilimlerinden mühendisliğe, doğal bilimlerden hukuka kadar bir çok alanda yüksek lisans bursları verilmektedir.

Her bir bursun başvuru tarihleri ve şartları farklı olabilir. Size uygun olan bursun detaylarına bakarak bilgi alabilirsiniz.

Neden Hollanda derseniz Study in Holland aşağıdaki videoda açıklamış.

Yurt dışında yüksek lisans (master) yabancı hükümet bursları

1) Türk öğrencilere yabancı hükümetlerce verilen devlet bursları

Yabancı Hükümet Bursları, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına araştırma, lisans, yüksek lisans, doktora ve dil kursu programları için verilmektedir. Bu burslar yurt dışında yüksek lisans eğitimi, konaklama, sağlık ve aylık burs ücretini kapsayıp gidiş-dönüş yol masrafı, vize, sigorta vb gibi giderleri kapsamamaktadır.

Araştırma, Yüksek Lisans ve Doktora adayları için; YDS’den en az C seviyesinde ya da eş değer puan istenmektedir.

Dil bursları için ise ulusal veya uluslararası geçerliliği olan sınavlardan en az 50 ya da eş değerde puan alınmalıdır.

Yabancı Hükümet Bursları için gerekli belgeler şartlar ülkelere göre değişeceği için gitmek istediğiniz ülkenin şartlarını inceleyebilirsiniz.

2) Türk öğrencilere yabancı hükümetler tarafından verilen özel burslar

Türk öğrencilerin kendi imkanlarıyla başvurabileceği yabancı ülkeler tarafından verilen burslardır.

Burslar farklı ülkelerden verildiği için başvuru şartları ve başvurulacak lisansüstü programları çeşitlilik göstermektedir.

Yabancı Hükûmet Özel Bursları ile ilgilenirseniz ilgili ülke veya üniversitenin şartlarına göre başvuru yapabilirsiniz. Eğitim sonrası denklik bilgileri konusunda Yüksek Öğrenim Kurumundan bilgi edinmeniz gerektiğini de unutmayınız. Bu konuda sorumluluk size aittir.


Yurt dışındaki yüksek lisans programları için bu burslar dışında da bir çok bursu bulabilirsiniz. Ben burada sadece bir kaçını sizlerle paylaşmak istedim.

Yurt dışında yüksek lisans eğitimi almak için başvurulan burslar dışında yurt dışında lisansüstü eğitiminizi (yüksek lisans, doktora ve doktora sonrası araştırma-postdoc) bir projeye katılarak da gerçekleştirebilirsiniz. 

Bilgi paylaştıkça çoğalır.

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir