Yurt dışında lisansüstü

Yurt dışında lisansüstü eğitimini nasıl yapabilirim?

Akademik kariyer yapmak isteyen herkesin en az bir kere bile olsa yurt dışına çıkma isteği vardır. 

Küreselleşme ivmesinin çağımızda gün geçtikçe artmasıyla dünyanın her yerinde bu yolda ilerlemek isteyenler çeşitli bağlantılarla ve olanaklarla bu isteğini gerçekleştirebiliyor.

Bu yazıyı okuyarak yurt dışında lisansüstü eğitimi nasıl yapılır sorusuna cevap bulabilirsiniz.

Öğrencilerin yurt dışında lisansüstü eğitimi almak için yurt dışına çıkma isteği ilk olarak genellikle lisans zamanında Erasmus, staj, yurt dışı dil kursları ve Work&Travel gibi imkanları ile başlıyor.

Kendisi yapamamış/yapamıyor olsa bile çevresinde bir kaç kişinin yapmış olması bu isteği körüklemeye yetiyor. Bunları gerçekleştiren öğrenci de yüksek lisans ya da doktora için yurt dışına bir daha çıkmak istiyor.

Yurt dışında yüksek lisans veya doktora yapmak isteyenlerin bilmesi gereken bir konuda yüksek lisans ve doktora ile elde edilen unvanlardır. Yurt dışında kazanılan unvanlar her programa göre değişiklik göstermektedir.

Yurt dışında lisansüstü eğitimle alacağınız unvanlar alanlara göre değişiklik göstermektedir. Yüksek lisans mezunu olduğunuzda veya doktora programlarına başvurmak için gerekli şartlar arasında görebileceğiniz unvanları aşağıdaki listeden bulabilirsiniz.

Yüksek lisans mezunlarının aldığı unvanlar:

  • Executive MBA (Üst Düzey Yöneticiler için İşletme Yüksek Lisansı)
  • LLM – Master of Laws (Hukuk Yüksek Lisansı)
  • MA – Master of Arts (Tarih, İletişim, Siyasi Bilimler gibi Beşeri ve Sosyal Bilimler alanları)
  • MArch – Master of Architecture (Mimarlık Yüksek Lisansı)
  • MBA – Master of Business Administration (İşletme Yönetimi Yüksek Lisansı)
  • MClinDent – Master of Clinical Dentistry (Diş Hekimliği Yüksek Lisansı)
  • MEd – Master of Education (Eğitim Yüksek Lisansı)
  • MEng – Master of Engineering (Mühendislik Yüksek Lisansı)
  • MFA – Master of Fine Art (Güzel Sanatlar Yüksek Lisansı)
  • MLitt – Master of Letters (Edebiyat ve Yazım Yüksek Lisansı)
  • MMed- Master of Medicine (Tıp Yüksek Lisansı)
  • MMus – Master of Music (Müzik Yüksek Lisansı)
  • MPA – Master in Public Administration (Kamu Yönetimi Yüksek Lisansı)
  • MPharm – Master of Pharmacy (Eczacılık Yüksek Lisansı)
  • MPhil – Master of Philosophy (Doktora programları öncesi araştırma programı)
  • MRes – Master of Research (Araştırma Yüksek Lisansı)
  • MS – Master of Surgery (Cerrahi Tıp Yüksek Lisansı)
  • MSc – Master of Science (Bilimsel ve Matematik konular ağırlıklı olan programlar)
  • MTh – Master of Theology (İlahiyat Yüksek Lisansı)

Doktora mezunlarının aldığı unvanlar:

  • DBA- Doctor of Business Administration (İşletme Doktorası)
  • DClinPsy – Doctor in Clinical Psychology (Klinik Psikoloji Doktorası)
  • DEdPsy – Doctor in Educational Psychology (Eğitim Psikolojisi Doktorası)
  • EngD – Doctor in Engineering (Mühendislik Doktorası)
  • DPsy – Doctor in Psychotherapy (Psikoterapi Doktorası)
  • MD – Doctor of Medicine (Tıp Doktorası)
  • PhD -Doctor of Philosophy (Çeşitli Alanlarda Doktora Programı)

Yurt dışında lisansüstü (yüksek lisans/doktora) ve postdoc nasıl yapılır?

Yurt dışında lisansüstü eğitimi alabilmek için çeşitli yöntemler vardır.

1) Bunlardan bir tanesi zor olsa da imkansız olmayan yurt dışındaki hocalar ile temas kurabilmektir. Bunun için öncelikle çalışmak istediğiniz, kendinizi yeterli gördüğünüz ve tecrübe sahibi olduğunuz konuyu belirlemek yapılması gereken ilk iştir.

Konu belirlendikten sonra konu ile çalışma yapmış hocaları bulmak gerekiyor. Eğer hocanızın yurt dışı bağlantıları varsa bu işinizi kolaylaştırır. Hocanızın referansı ile bağlantı kurmanız, size avantaj sağlayacaktır.

Hocanızın bağlantısı yoksa iş birazcık zorlaşabilir, ancak ilgilendiğiniz konulardaki bilimsel makalelerden araştırarak hoca bulmanız imkansız değildir.

Yurt dışındaki hocanın da sizi kabul edebilmesi için bir kaynağa ihtiyacı var. Bunu ya kendisinin planladığı bir proje ile ya da sizin bulacağınız destekleyici kurum ya da kuruluş ile karşılayabilirsiniz. Eğer ki önerdiğiniz çalışma konusu yeterince ilgi çekici gelirse yurt dışındaki hoca da sizinle çalışmak isteyecektir.

2) Bir diğer yurt dışında yüksek lisans/doktora imkanı da ücretli olarak gitmektir. Ancak bu durumda hem okul ücretini hem de tüm masraflarınızı karşılamak zorunda kalırsınız.

3) Yurt dışında lisansüstü eğitim için burs alıp gidenler nasıl gidiyor? Eğer ki Türkiye’de bir üniversitede doktora yapıyorsanız yurt dışından bir hoca ile bağlantı kurup TÜBİTAK’a başvurarak burs alabilirsiniz.

Ancak TÜBİTAK bursu tüm doktora süresini kapsamıyor. Sadece yüksek lisans ya da doktoranızın belirli döneminde gitmenize ve orada çalışmalar yaptıktan sonra geri dönmenizi istiyor.

4) Yurt dışında lisansüstü eğitimi (yüksek lisans, doktora) ve doktora sonrası araştırma (postdoc) için hiçbir ücret ödemeden üstüne bir de gayet iyi bir maaşla yurt dışına çıkabilmek için ne yapmalı?

Bunun için yine öncelikle çalışmak istediğiniz konuyu ana hatlarıyla belirginleştirmek önemli. Aşağıda vereceğim linklerde verilen proje ilanlarını araştırıp başvuru yapabilirsiniz.

Genellikle bu başvurularda sizden özgeçmiş, yayın listesi, referanslar isterler. İlanına göre gerekli belgeler değişiklik gösterebilir. Başvurulara başlamadan önce bu belgeleri hazırlarsanız ilanlara başvuru hızınızı artırabilirsiniz.

Euraxess

Euraxess, Avrupa Komisyon’un desteklediği, Avrupa’daki projelerin ilana çıktığı program olarak geçiyor. Yurt dışında lisansüstü eğitim için ilgilendiğiniz konu ile arama yaparak projelere göz atabilirsiniz.

Hangi alanda proje arıyorsanız o konu ile ilgili anahtar kelimeyi girip, araştırma alanı, araştırmacı profili, sektör, ülke, Avrupa araştırma programlarını isteğe bağlı olarak seçebilirsiniz.

euraxess

Academic Positions

Academic Positions dünyanın her yerinden bulabileceğiniz projelerle dolu bir sitedir.

“Find Jobs” butonuna tıklayarak istediğiniz anahtar kelime hakkında projeleri araştırabilirsiniz. Dilerseniz alana göre ya da aramakta olduğunuz iş tipine göre arama yapabilirsiniz.

academic positions

FindAMaster

Birleşik Krallık ağırlıklı olmak üzere dünyanın çoğu yerinde yüksek lisans imkanları sunan bir site. Çalışmak istediğiniz alanı aratarak projelere ulaşabilirsiniz.

findamaster

FindAPhD

İsminden de anlaşılacağı üzere “FindAMaster” sitesinin doktora programları için hazırlanmış versiyonu. Bu sitede de Birleşik Krallık ağırlıklı olmak üzere dünyanın çoğu yerinde doktora imkanları sunulmaktadır.

findaphd

FindAPostDoc

Özellikle Birleşik Krallık’ta Postdoc (Postdoktora) yapmak isteyenler FindAPostDoc sitesindeki ilanları inceleyebilirler.

yut dışında postdoc, findapostdoc

Jobs.ac.uk

Bu site de Birleşik Krallık merkezli bir site ama dünyanın her yerinden ilanlarla karşılaşmanız mümkün. Yurt dışında lisansüstü eğitiminizi özellikle İngiltere’de düşünüyorsanız özellikle bu siteye bakmanızı tavsiye ederim.

jobs.ac.uk_Yurt dışında lisansüstü

University Positions

Dünyanın her yerinden bir ilanlarla karşılaşabileceğiniz bir başka site de University Positions sitesidir.

university positions

Mendeley Careers

Mendeley, her ne kadar referans yönetim sistemi olarak bilinse de Mendeley tarafından oluşturulan Mendeley Careers ile yurt dışında lisansüstü projelerine ulaşabilirsiniz. Bunun dışında akademik kariyer ve özel sektörde de iş ilanlarına rastlamanız mümkündür.

mendeley careers

DiscoveryPhDs

İngiltere’deki doktora projeleri ve finanslar için arama yapabileceğiniz bir başka veritabanı da DiscoveryPhDs sayfasıdır. İster hazır fonlanmış doktora projelerini, isterseniz de kendinizin bulacağı fonlarla yapılacak projeleri araştırabilirsiniz.

Arama yaparken sol alttaki seçeneklerden uluslararası öğrenciler için olan seçeneği seçmeyi unutmayın. Tabi diğer seçenekleri taşımıyorsanız.

discoveryphds

Yurt dışında lisansüstü eğitimleri için verilen ilanları gösteren bu tür sitelerden internette çok sayıda var. Hepsini burada vermemin anlamı da yok sanırım. Ben sadece doktora sonrası araştırma programları için yoğun olarak takip ettiğim siteleri önerdim.

Sizler de bu tür siteleri internette bulabilirsiniz. Sitelere kayıt olup, size uygun şartlardaki ilanlar yayınlandıkça mail ile haberdar olabilirsiniz.

Ayrıca bazı üniversiteler bu tür platformlarda paylaşmak yerine kendi sitelerinde ilan vermeyi tercih ediyorlar. Gitmek istediğiniz herhangi bir üniversite ya da şehir varsa arama alanınızı daraltarak inceleyebilirsiniz.

Eğer ki akademik kariyer yapma konusunda kararsız iseniz şu yazılara da göz atabilirsiniz;

Bilgi paylaştıkça çoğalır.

Benzer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir