uluslararası geçerliliği olan ingilizce sınavları

Uluslararası geçerliliği olan İngilizce sınavları: IELTS, TOEFL, CAE ve PTE

Yurt dışında yüksek lisans ya da doktora yapmak istiyorsunuz ancak dil puanı için hangi sınava girmek istediğinizi mi düşünüyorsunuz?

TOEFL mı IELTS mi diye ikilemde mi kaldınız?

Aradığınız cevap burada. Uluslararası geçerliliği olan İngilizce sınavları ve detaylı açıklamalarını bu yazıda bulabilirsiniz.

Yurt dışında lisansüstü (yüksek lisans/master veya doktora) yapabilmek için dil yeterliliğinizi belgelendirmeniz gerekmektedir. Türkiye’de yapılan yabancı dil sınavlarının (YDS, eYDS, YÖKDİL, KPDS) uluslararası geçerliliği bulunmamaktadır.

Eğer ki lisansüstü için yurt dışına çıkmayı planlıyorsanız, bu sınavların sonuçlarını dil puanı olarak göstermeniz durumunda kabul edilmeyebilir. Bunun yerine uluslararası geçerliliği olan İngilizce sınavlarına girmelisiniz. 

Uluslararası geçerliliği olan İngilizce sınavları

  • IELTS (International English Language Testing System)
  • TOEFL (Test of English as a Foreign Language)
  • Cambridge Assessment English, C1 Advanced ve C2 Proficiency
  •  PTE Academic (Pearson Test of English)

IELTS

IELTS, uluslararası geçerliliği olan ingilizce sınavları

Uluslararası geçerliliği olan İngilizce sınavlarından IELTS, yurt dışında yüksek öğrenim ve göç için gerekli olan dünya çapında en popüler sınavdır. 2014 yılında yapılan bir güncelleme ile IELTS’in yabancı dil sınav eşdeğerliği ÖSYM tarafından kaldırılmıştır. Ancak bu durum bu sınavın Türkiye’de hiç bir geçerliliği olmadığı anlamına gelmiyor. Eşdeğerliliği ÖSYM tarafından kabul edilmemesine rağmen bazı kuruluşlar IELTS sınavını kabul etmektedir.

IELTS dinleme, okuma, yazma ve konuşma becerilerinin değerlendirildiği 165 dakikalık bir sınavdır. İki çeşidi vardır:  IELTS Academic ve IELTS General Training. IELTS Academic sınavı yüksek öğrenim veya mesleki kayıt için başvuran kişiler içindir. Akademik dilin bazı özelliklerini yansıtmakla beraber sınava giren kişinin çalışmaya veya eğitime başlamak için hazır olup olmadığını değerlendirir. IELTS General Training ise orta öğretim, iş deneyimi veya eğitim programlarına başvuracak kişilere yöneliktir. Aynı zamanda Avustralya, Kanada, Yeni Zelanda ve Birleşik Krallık’a göç etmek isteyenler içindir.

Türkiye’deki IELTS sınav merkezleri için tıklayınız.

2022 IELTS güncel sınav ücretleri sınavın bilgisayarla ya da kağıt-kalemle yapılmasına göre fark etmeksizin aynı fiyattır. IELTS sınav ücreti 1400 TL‘dir.

IELTS sınav formatı için tıklayınız.

Ücretsiz IELTS deneme sınavlarını çözerek sınava ne kadar hazır olduğunuzu görebilirsiniz.

TOEFL

toefl-ets, uluslararası geçerliliği olan ingilizce sınavları

Uluslararası geçerliliği olan İngilizce sınavlarından bir diğeri olan TOEFL, Avustralya, Kanada, Birleşik Krallık ve Amerika Birleşik Devletleri dahil olmak üzere, 150’dan fazla ülkede bulunan 10.000’den fazla kolej, üniversite ve kurum tarafından kabul edilmektedir. Yurt dışında oturma veya çalışma vizeleri, Tıp ve lisans kurumları için TOEFL sınavı kabul edilmektedir.

IELTS sınavının aksine TOEFL sınavı ÖSYM tarafından tek yönlü olarak (yani TOEFL sınavından aldığınız puanın ÖSYM tarafından yapılan sınav puanı değeri olarak) kabul edilmektedir. ÖSYM’nin belirlediği TOEFL sınav puanlarının, diğer yabancı dil sınavlarına olan eşdeğerliliklerini görmek için tıklayınız.

IELTS gibi TOEFL sınav sonuçlarını kabul eden kuruluşlar bulunmaktadır.

TOEFL sınavı, 4,5 saat süren tek oturumda dinleme, okuma, konuşma ve yazma olarak gerçekleştirilir. IELTS sınavında olduğu gibi yüz yüze konuşma yerine mikrofona konuşursunuz ve cevaplarınız ses kayıt yazılımı kullanılarak kaydedilir.

Türkiye’de yapılan TOEFL sınav ücreti 157$‘dır. Ancak fiyat sınava gireceğiniz şehre göre değişiklik gösterebilir. Sınav merkezlerini, sınav tarihlerini ve güncel fiyatı görmek için tıklayınız.

TOEFL sınav formatı hakkında daha fazla bilgi için tıklayınız.

Ücretsiz TOEFL deneme sınavları ile seviyenizi ölçebilirsiniz. 

IELTS ve TOEFL karşılaştırılması

Uluslararası geçerliliği olan İngilizce sınavlarından IELTS ve TOEFL arasında birtakım farklar bulunmaktadır. Bunlar;

  • Uzunluk: IELTS sınavının tamamlanması 2,5 saat sürerken TOEFL sınavı 4,5 saat sürmektedir.
  • Konuşma: IELTS sınavının konuşma bölümü sınav görevlisi ile yüz yüze yapılırken TOEFL sınavında mikrofona konuşursunuz.
  • Soru Biçimi: Her iki sınavda da çeşitli soru biçimi kullanmaktadır ama TOEFL sınavı IELTS sınavından daha fazla çoktan seçmeli sorulara dayanır.
  • İngilizce Çeşitliliği: Her iki sınavda da bir dizi İngiliz aksanıyla karşılaşacaksınız, ancak Amerikan şirketi tarafından yönetildiği için TOEFL’da Kuzey Amerika aksanlarını duyma olasılığınız daha yüksektir.

Diğer uluslararası geçerliliği olan İngilizce sınavları

Uluslararası geçerliliği olan TOEFL ve IELTS sınavlarından başka Cambridge Assessment English (CAE) ve Pearson Test of English Academic (PTE Academic) sınavları da dünya genelinde kurumlar tarafından tanınan dil sertifikaları sağlamaktadır.

Cambridge İngilizce sertifikaları

cae, uluslararası geçerliliği olan ingilizce sınavları

Cambridge Assessment English tarafından yüksek eğitim öğrencilerine iki ana İngilizce dil sınavı sunmaktadır: C1 Advance ve C2 Proficiency. Her ikisi de bilgisayar veya kağıt kalemle yapılabilir.

Eskiden Certificate of Advanced English (CAE) ve Certificate of Proficiency in English (CPE) olarak biliniyordu. Ortak Avrupa Referans Çerçevesi kapsamında (Common European Framework of Reference-CEFR) – CAE, C1 Advance ve CPE, C2 Proficiency olarak değiştirilmiştir.

Uluslararası geçerliliği olan İngilizce sınavlarından IELTS ve TOEFL gibi CAE sınavları da okuma, yazma, dinleme ve konuşma becerilerini sınar. Sözlü kısım sınav görevlisi ile yüz yüze yapılır. Sınav yaklaşık 4 saat sürer ve resmi sınav merkezlerinde tek oturumda gerçekleştirilir. CAE sınav merkezleri için tıklayınız.

C1 Advanced veya C2 Proficiency testini alırsanız, aynı Cambridge İngilizce skalası kullanılarak puanınız hesaplanır. C2 Proficiency, C1 Advanced’den daha yüksek bir seviyededir ve Cambridge English Scale’in en üstünde puan almak isteyenler için tasarlanmıştır.

Üniversiteler İngilizce dil gereksinimlerini bu ölçeğe göre oluşturmaktadır bu yüzden C1 Advanced and C2 Proficiency için aynı puan olduğunu görürsünüz. Lisansüstü programlarına uygun olmak için en az 176 puan (kabaca IELTS puanı olarak 6.5 ve TOEFL puanı olarak 90’a eşittir) almak gerekmektedir. Daha yüksek seviye gerektiren bir kurs için başvuruyorsanız, 191 puana (IELTS puanı olarak 7.5 ve TOEFL puanı olarak 110 puana eşittir) ihtiyacınız olabilir.

Türkiye’de yapılan Cambridge Assessment English (CAE) sınavları için sınav merkezleri için tıklayınız. ÖSYM’nin belirlediği eşdeğerlik tablosu için tıklayınız.

C1 Advance sınav formatı hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

C2 Proficiency sınav formatı hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

İlgili sayfalardaki örnek sınav sorularını (“See sample paper” kısmına tıklayarak indirebilirsiniz) inceleyerek sınav denemeleri yapabilirsiniz.

PTE Academic

PTE Academic, uluslararası geçerliliği olan ingilizce sınavları

PTE Academic bilgisayar temelli konuşma, yazma, okuma ve dinleme becerilerini üç bölümde (konuşma ve yazma aynı bölümde değerlendirilir) ve 3 saatte değerlendiren bir sınavdır. Genellikle lisansüstü eğitim programları için en az 61 puan almanız gerekmektedir. Bazı yüksek lisans programları 67 puan almanızı isteyebilir.

Uluslararası geçerliliği olan İngilizce sınavları arasında yer alan PTE Academic sınavının ana avantajlarından biri puanların genellikle 5 iş gününde hazır olması ve başvuru yaptığınız üniversiteye doğrudan postalanmasıdır.

Türkiye’de PTE Academic puanını bazı üniversiteler hazırlık sınıfı muafiyetinde kabul etmektedir. Ayrıca PTE Academic sınavından alınan puanın ÖSYM tarafından kabul edilmiş dil eşdeğerliği için tıklayınız.

PTE Academic sınav formatı hakkında detaylı bilgiler için tıklayınız.

PTE Academic sınavına hazırlanma hakkında detaylı bilgileri alarak seviyenizi görebilirsiniz.

Uluslararası geçerliliği olan İngilizce sınavları için asgari dil puanları

Birleşik Krallık’ta lisansüstü eğitim için asgari IELTS puanı genellikle 6.5’tir ancak 6-7 arasında değişebilir. Daha yüksek puanlar daha yüksek edebi kültür gerektiren bölümler için gereklidir (örneğin İngiliz Edebiyatı için 7.5 IELTS puanı gerekli olabilir). Aynı zamanda her bir beceri için asgari puan gerekli olacaktır, genel gereksinimin genellikle 0.5 puan altındadır. Yani eğer sizden asgari olarak 6.5 IELTS puanı isteniyorsa, sınavın her bir bölümünden (dinleme, okuma, yazma ve konuşma) en az 6 puan almanız gerekmektedir.

Amerika’daki üniversitelerin talep ettiği asgari TOEFL puan başvurulacak üniversiteye göre değişmektedir. Amerika’daki üniversiteler için gerekli olan TOEFL puanları için tıklayınız.


Uluslararası geçerliliği olan İngilizce sınavları hakkında genel bilgi sahibi oldunuz. Ancak kendinizi bu sınavlara girmek için henüz hazır hissetmiyorsanız bazı ipucu ve önerileri dikkate alarak başarı ihtimalinizi artırabilirsiniz.

Uluslararası geçerliliği olan İngilizce sınavlarını başarıyla geçtikten sonra yurt dışında lisansüstü programlarına başvurmak için nasıl bir yol izleyeceğinizi öğrenmek için Yurt dışında lisansüstü eğitimini nasıl yapabilirim? başlıklı yazıyı okuyabilirsiniz.

Yurt dışında yüksek lisans yapmayı düşünüyorsanız yurt dışında yüksek lisans için burs veren kurumları incelemeniz faydalı olacaktır. Özellikle Polonya’da yüksek lisans yapma niyetinde iseniz Polonya’da yüksek lisans başlıklı yazıma göz atabilirsiniz.

Bilgi paylaştıkça çoğalır.

Benzer Yazılar

6 Yorum

  1. Asli dedi ki:

    Şimdiye kadar gördüğüm en net ve iyi yapılandırılmış sayfa. Emeğinize sağlık..

    1. kampusula.com dedi ki:

      Yorumunuz için teşekkürler.

  2. Şebnem Şahin dedi ki:

    Çok güzel bir yazı olmuş. Aklımdaki soru işaretleri hallolmuş oldu :) Teşekkür ediyorum. İyi çalışmalar diliyorum.

    1. kampusula.com dedi ki:

      Yardımcı olabildiğime sevindim.

  3. Mehmet dedi ki:

    Çok güzel, rehber niteliğinde bir yazı olmuş. Gayet açıklayıcı ve anlaşılır, teşekkür ediyorum.

    1. kampusula.com dedi ki:

      Yorumunuz için ben teşekkür ederim. Beğenmenize sevindim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir